Dünyadan

Fransa’da Neden Benzin Yok?


Fransa’da yaşanan kriz ortamıyla ilgili bugün size bilgi vermek istiyorum. 

Fransa’da mazot kuyrukları mı var? 

Fransa’da şu an bir sürü benzin istasyonu kapılarına kilit vurmuş halde. Bunun yüzünden sürücülerin birçoğu saatlerce benzin istasyonlarında kuyrukta beklemek zorunda.

Kısaca birkaç gündür Fransa’da benzin kıtlığı yaşanmakta.

Bunun arkasında yatan 2 büyük neden var:

Bunun birinci büyük nedeni, dünyadaki benzin fiyatlarının artışına karşı hükümetin de desteklemesiyle Fransa’nın en büyük akaryakıt şirketlerinden Total’in yaptığı litre başına 20 kuruşluk indirim. Bu sayede Total istasyonları ülkenin en ucuz istasyonu konumuna geldi. Böylelikle herkes total istasyonlarından alışveriş yaptı.

Bu Total’in beklemediği bir olaydı. Total hazırlıksız yakalandı diyebiliriz. Böylelikle ürün tedariği konusunda sorun yaşamaya başladı.

İkinci nedeni asıl büyük neden olarak görebiliriz. İki hafta önce ham petrolu benzin haline getiren 5 fransız rafinerisinde grev patlak verdi. Bu da petrol arzında soruna yol açtı. Şöyle ki Fransa’da toplamda 8 rafineri bulunmaktadır. Yani yarısından fazlasında oluşan bir grev söz konusu. Bu da piyasaya giren benzinin yarısından fazlasının piyasaya giremediğini açıklar. Hem talebin artması hem arzın azalması Fransa’yı bir benzin krizine soktu.

Grev yapan işciler ne istiyor? 

İşe alımın olmasını ve yüzde 10 maaşların arttılmasını istiyorlar. 

Hükümet’in konu hakkında görüşü nedir?

Hükümet ise bunun bir benzin kıtlığı olmadığını ve kıtlık(pénurie) kelimesinin kullanılmamasını istiyor. Bunun geçici bir problem olduğunu ve durumun en kısa zamanda iyileştirileceğini ve hükümetin gündeminde olduğunu söylüyor. Hükümetin buradaki amacının halkı panik ortamından çıkarmak ve insanların stok yapmasını engellemek için söylediğini görebiliriz. 

Bu olay etrafında her gün internette benzin istasyonlarında çok fazla şiddet olayını yaşandığını görüyoruz. İnsanların aynı zamanda saatlerce benzin aradığını ve çoğu şoförün yolda kaldığını söyleyebiliriz.

Tarık ASLANHAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu