Kültür-Sanat

La Belle Ferronnière

La Belle Ferronnière

Cecilia Gallerani, Ludovico Sforza’nın ilk metresiydi ve Leonardo onu Leydi şeklinde bir Erminle boyadı. Daha sonra Dük, başka bir metresi olan Lucrezia Crivelli’yi alacaktı ve bu resmin konusu olduğu düşünülüyor. Daha az kabul görse de alternatif bir öneri, bu resmin Aragonlu Isabella olduğu yönündedir.

La Belle Ferronnière tablosunun Leonardo‘nun çalışması olup olmadığı hala bir soru işareti. Portre sert, Leonardo için alışılmadık bir durumdur. Kadının yüz hatları normalde portrelerinde bulunanlardan daha kalın ve ağırdır. Bernard Berenson bir keresinde bu portre için “İnsanlar bunu Leonardo’nun kendi işi olarak kabul etmek zorunda kalırsa pişman olur.” demişti. Bunun gerçek bir Leonardo olmasından yana olanlar, omuzlarındaki düğümlü kurdelelere ve Leonardo’nun tarzına benzeyen; boynundaki kordonları en büyük kanıt olarak görmektedirler.

Tablo, Leonardo Okulu mantalitesine sahip bir ressam tarafından yapılmış olabilir. Veyahut Leonardo, patronunun kaprisine göre bazı geleneksel Milano saray portresini yapmak zorunda kalmış olabilir. Gelenek, bu tabloda gösterildiği gibi doğal olmayan bir poz gerektiriyordu. Bu eserde görüldüğü gibi gösterişli elbiseler, mücevherler ve diğer süslemelere de büyük önem vermiştir. Olası bir başka cevap da bunun Leonardo Okulu’ndaki birkaç sanatçı tarafından yürütülen; onun tarafından yapılan bir tasarıma dayanan ortak bir proje olmasıdır.

Orhun KAYA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu