EdebiyatKültür-Sanat

Hazlar ve Günler | Marcel Proust

“Karşılıksız aşk mutluluğu imkansız kıldığından mutluluğun boşluğunu keşfetmemizi de önler.”

Marcel Proust 20.yy’ın başlarında yaşamış, eserleri dünya çapında bilinen değerli yazarlardan biridir. En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayımlanmış olan ve edebiyat dünyasının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen 7 ciltlik Kayıp Zamanın İzinde romanıdır. 1

Proust astım hastası olduğu için yıllarca evinde izole bir hayat yaşamak zorunda kalmış ve bu durumda onu çok iyi bir gözlemci yapmıştır. Eserlerini okumaya başladığınızda ne kadar incelikli ve naif betimlemeleri olduğu görebilir, adeta o anı yaşıyor gibi hissedebilirsiniz.

Proust’un 20’li yaşlarda kaleme aldığı ve ilk çalışması olan Hazlar ve Günler’de tek bir olay örgüsü yoktur. Aşk, mutluluk, hüzün, sosyete vb. birçok konu Proust’un deneme türündeki bu eserinde yer alır.  Hazlar ve Günler kitabı size yazarın üslûbu hakkında bilgi verecek, oldukça uzun soluklu olan Kayıp Zamanın İzinde eserini okuyabilmenize yardımcı olacaktır.

Proust, o dönemler ilk çalışmasında başarılı olmaz. Kitap okuyuculardan ve yazın dünyasından beklediği takdiri görmez. Proust’un bu denemesiyle zengin bir amatör olarak kaldığı belirtilmiştir. Proust’un bu ilk çalışmasındaki şiirleri başarılı olmasa da düzyazıları efsane eseri olan Kayıp Zamanın İzinde’nin habercisi olmuştur. 2

Yazarın Kayıp Zamanın İzinde romanını okumaya başladığımda tarzını oldukça farklı ve ağır bulmuştum. Daha önce bu tarzda ve uzunlukta bir kitaba başladığım için henüz ilk ciltte ümidimi kaybetmeye başlamıştım. Hazlar ve Günler yazarın az bilinen bir eseri olduğu için ilk cildi bitirdikten sonra kitabı alıp okumaya başlayabildim. Bu şekilde Proust’un tarzını daha iyi anlamış ve Kayıp Zamanın İzinde’den de kopmamış oldum.

Prous’u okumak uzun ve bilgece bir yolculuğa çıkmak gibi. Birkaç eserini okuduktan sonra gözlem yeteneğimin daha da pekiştiğini ve kendi iç yolculuğuma dair yol katettiğimi fark ettim. Kayıp Zamanın İzinde kitabına hazırlık için mutlaka okunmasını tavsiye ettiğim “Hazlar ve Günler” sizin de iyi bir gözlemciye ve anı yaşayabilen insanlara dönüşmenize yardımcı olabilir. İyi okumalar dilerim. 

Yıldız TOKMAK

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Marcel_Proust Vikipedi, 2020. Erişim: 22 Eylül 2020
  2. http://www.marcel-proust.fr/les-plaisirs-et-les-jours-principal-recueil-de-poemes-de-proust/ Erişim: 22 Eylül 2020

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu