Ergenin Dünyası
Ergenin Dünyası
Ergenlik dönemi birçok ergenin kendi kimliğini bulma, kişiliğini oluşturma yolculuğudur.
Ergenlik yolculuğuna çıkarken ergen bir isyan içindedir. Bugüne kadar ki totaliter, baskıcı ebeveyn rejimlerine başkaldırmış, kendisine öğretilen tüm bilgiye şüpheyle yaklaşmış bulunmaktadır. Bu dönemde kendisini o denli güçlü hisseder ki dünyayı tek başına değiştirebileceğine inanır. Kanı atalarımızın da dediği gibi deli akmaktadır. Aslında olan şey ise bu dönemde duygusal ve dürtüsel özelliklere sahip orta beynin ergenlerde hakim olmasıdır. Dalgalanmadan durulmayan deniz gibi bu dönemde ergenler için dalgalanmaların bol olduğu bir dönemdir. Anlık duygu durum değişiklikleri olur, aşırı dürtüsel hareketler gözlenebilir. Ergenler bu dönemde hatalar yaptıkça gelişirler; lakin hatalarından dersler çıkarabilmek için sağlıklı bir kılavuza ihtiyaçları vardır. Bu kılavuzlar aileleridir. Ergenlerin bu coşkunluğu ailelerin sabır, anlayış ve sevgi potasında yumuşatılacak olursa ergenlerin durulmaları daha erken olacaktır. Genellikle bu dönemde ciddi hatalar yapan ergenlerin egolarının sağlıklı ebeveyn kılavuzluğundan mahrum olduğu görülür. Ergenler bu dönemde kendilerini ispatlamak için çok riskli davranımlar sergileyebilmektedir. Ergenlerin bu tutumlarının temel sebebi başkaları tarafından bir birey olarak var olabildiklerine dair kabul edildiklerini gösteren davranışlar ve tutumlar beklemelerinden kaynaklanmaktadır.
Ergenlik dönemi Ferrari motoru takılmış bir Hacı Murat’a benzer. Nasıl ki Ferrari’nin motoru ağır geleceği için Hacı Murat’ı süren kişi zorlanırsa, içindeki hormonal salınımı dizginlemeye çalışan gençlerde aynı zorluğu yaşamaktadır. Ebeveynlerin bu dönemde iyi araç ustaları olması ve küçük dokunuşlarla gençlerin kendilerini kontrol etmelerine katkı sunmaları zaruret arz etmektedir. Bir ergenin ebeveynine bakışını Mark Twain’in şu sözü güzel anlatmaktadır. “Ben 14 yaşındayken babam o kadar cahil bir insandı ki, onun etrafımda olmasına dayanamazdım. Fakat 21 yaşıma geldiğimde bizim ihtiyar birdenbire dünyada gördüğüm en bilgili insan olmuştu. Onun bu kadar bilgiyi bir anda nasıl öğrendiğini bir türlü anlayamadım.” Bu söz bir kişinin ergenlikten yetişkinliğe orta beyinden nasıl ön beyne evrildiğini gösteren önemli bir sözdür.
Ailelerin her yolculuğun bir sonunun olduğunu ve bu yolculuğu başarılı bir şekilde bitiren gençlerin kendini bulduğunu hatırlamaya ihtiyaçları var. Burada aileler gençleri yolculuğunda özgür bırakmalı ama yol ve araçla ilgili sıkıntılarda bir telefon kadar uzağında olduğunu ona hatırlatmalıdır.