Dünyadan Politika-Tarih

Avrupa Parlamentosu Seçimleri: Fransa’da aşırı sağ kazandı, Macron Meclisi feshetti

Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Birliği seçimlerinde aşırı sağın zaferi üzerine meclisi feshetti. Fransa, 26 Temmuz’da başlayacak olan olimpiyat oyunlarından hemen önce genel seçime gidecek.

Macron konuşmasında “Hiçbir şey olmamış gibi yapamam” dedi.

Partisi Renaissance’ın Avrupa Birliği seçimlerinde aşırı sağa karşı ezici bir yenilgi alması üzerine Emmanuel Macron, televizyondan canlı olarak yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında parlamentoyu feshettiğini ve ülkede genel seçim olacağını duyurdu. Aşırı sağın gösterdiği ilerlemeden duyduğu kaygının altını çizen Macron, ilk turun 30 Haziran, ikinci turun ise 7 Temmuz’da olacağını belirtti. Bu riskli karar, Marine Le Pen’in adayı Jordan Bardella’nın liste başı olduğu aşırı sağ Rassemblement National’in -ilk çıkan sonuçlara göre- yüzde 31,4 oy alarak açık ara farkla birinci parti seçilmesi üzerine alındı. Macron’un partisi Renaissance ise seçimlerde yüzde 14,6 oy aldı. Cumhurbaşkanı Macron’un bu kararı aşırı sağı durdurmak ve zaferlerini gölgede bırakmak için aldığı düşünülebilir. Ancak Rassemblement National’in 2019’a göre oyunu yüzde 8 arttırdığı düşünüldüğünde Macron’un aldığı kararın ne kadar riskli olduğu anlaşılabilir. 

Peki sol partiler ne durumda? Aslında hem Parti Socialiste hem de La France Insoumise 2019 seçimlerine göre oylarını arttırdı. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre, Raphaël Glucksmann’ın liste başı olduğu Parti Socialiste yüzde 13,8 oy aldı. Manon Aubry’nin liste başı olduğu Jean-Luc Mélenchon’un liderliğindeki La France Insoumise ise yüzde 9,9 oy aldı. Glucksmann’ın liderliğindekiEnvie d’Europe écologique et sociale 2019 seçimlerinde yüzde 6,19, La France Insoumise ise yüzde 6,31 almıştı. La France Insoumise’inlistesinden parlamentoya giren Rima Hassan, Filistin’e verdiği destekle tanınıyor. Hassan, kampanya süresince sosyal medyada aşırı sağı destekleyen hesapların hedefi haline gelmişti. Raphaël Glucksmann ise seçimlere oldukça gergin bir ortamda girdi. Glucksmann seçim kampanyası boyunca hem aşırı sağın hem de aşırı solun hedefi oldu. Sola göre sağda, sağa göre ise solda kaldı ve online saldırılara maruz kaldı.

Fransa, AB seçimlerine, Rusya’nın yürüttüğü güçlü bir dezenformasyon kampanyasının etkisi altında girdi. Rusya’nın, sosyal medyada bot ve trol hesaplarıyla yürüttüğü, olimpiyatları da hedef alan dezenformasyon kampanyasının genel seçim kararıyla birlikte hız kazanması bekleniyor. Sol partiler Macron’un seçim kararını eleştirirken, sağ partiler ise memnuniyetle karşıladı. Genel seçimlerde aşırı sağın zaferini tekrarlaması durumunda ülkede siyasi istikrarsızlık başlayabilir. 

Önemli not: 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerine dair bildirilen oy oranları kesin sonuçlara dayanmamaktadır. Bu yazı sayım tamamen bitmeden kaleme alınmıştır. 

Pelin Ünsal

Kaynakça:

https://results.elections.europa.eu/fr/france/

https://mobile.interieur.gouv.fr/fr/Elections/Les-resultats/Europeennes/elecresult__europeennes-2019/(path)/europeennes-2019//000/099/index.html

https://www.lemonde.fr/politique/live/2024/06/09/en-direct-resultats-europeennes-2024-emmanuel-macron-annonce-la-dissolution-de-l-assemblee-a-la-suite-du-score-historique-du-rn_6238193_823448.html

Görsel kaynakça:

https://apnews.com/article/france-macron-election-legislative-parliament-national-rally-07b742fe000170af8ee410e292bf23e2

https://www.thenationalherald.com/french-president-macron-calls-a-snap-legislative-election-after-defeat-in-eu-vote

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu