EdebiyatKültür-Sanat

Kötülük Tanrısı – LOKİ

   Germen mitolojisi başlangıçtan tanrılardan toprak ve gökyüzünden öncesine dayanır. Bir tek kuzeyin ve güneyin tam ortasında Ginnungagap denen ilk uçurum bulunur. İskandinav mitolojisinin temeli Germen mitolojisine dayanır.
   Gelelim hepimizin Marvel filmlerinden  Thor’un üvey kardeşi olarak tanıdığımız ,son zamanlarda Tiktok videolarına düşen Loki’ye.
   Kimdir Loki? İskandinav mitolojisinde sinsilik kurnazlık ve kötülük tanrısıdır. Bir buz devidir. Tanrılar gibi güçleri yoktur. Şekil ve cinsiyet değiştirme yeteneğine sahiptir. Bazı tasvirlerde boynuzludur. Hristiyan mitlerinde şeytanla benzer özellikler taşımaktadır.
   Evet hepimizin Marvel’den bildiği rivayet , Thor’un üvey kardeşi Loki :
   Asgardlılar [ Aesir tanrılarının ( İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı.) yaşadığı yer.] ile yapılan savaşta her ikisi de dev olan anne ve babası ölmüş ve yetim kalmıştır. Odin (İskandinav mitolojisindeki en büyük tanrı, Germen mitolojisinde Wotan ve Wodonaz olarak adlandırılır. Çarşambaya onun adı verilmiştir. Bugünkü Wednesday eski İngilizcede Wodensday.) onu evlat edinir ve ailesine alır. Böylece Loki Thor’un üvey kardeşidir artık. Odin ikisini bir tutar ve kardeş gibi beraber büyümelerini ister. Ama Loki’nin içindeki taht isteği onu karşımıza sinsi, düzenbaz ,kurnaz , kötü bir karakter olarak çıkarır. Her ne kadar kötü olsa da çoğu zaman kardeşinin yanında olmus ve tanrılara yardım etmiştir.
   Loki Odin’in oğlu Balder’in ölümünden sorumlu olduğu için iyice dışlanır. İntikam için katledilen iki çocuğunun yasını tutarken tanrılara karşı içindeki nefret ve intikam arzusu  artmaktadır. Bu nefreti Ragnorak gününde ( İskandinav mitolojisinde kıyamet günü ) ortaya çıkacaktır.
   Diğer bir rivayete göre ise Marvel filmleri bir kurgudur ve Loki Thor’un üvey kardeşi değil Odin’in kan kardeşidir. Peki Loki İskandinav mitolojisinin en büyük tanrısıyla nasıl kan kardeş olmuştur? Devler ve Aesir tanrıları arasında olan savaşlarda tanrılara yardım etmiştir. Odin onun yardımını kabul etmiş ve onu kan kardeşi yapmıştır. Loki bir aygır kılığına girerek bir kısrağı baştan çıkarmış ve bunun sonucunda doğan sekiz bacaklı atı Odin’e hediye etmiştir.
   Loki Aesir tanrılarına tuzaklar kurarak eğlenir. Kör tanrı Hodr’i kandırarak Odin’in oğlu Balder’in öldürülmesini sağlamıştır. Odin onu kan kardeşlikten çıkarmıştır ve bir mağaraya hapsetmiştir. Bu mağarada intikam için öldürülen oğlu Narfi’nin bağırsaklarıyla taşa bağlanmış bir şekilde yatmaktadır. Üstündeki sarkıtlarda dev bir yılan vardır ve onun zehri Loki’nin gözlerine akmaktadır. Karısı Sigyn elinde bir kapla zehrin Loki’ye gelmesine engel olmaya çalışmaktadır. Fakat kap doldukça boşaltmak için uzaklaştığında Loki zehirden etkilenir ve bundan İskandinav mitolojisinde depremlere sebep olduğu şeklinde bahsedilir.
   Yıllarca insanlar Loki’den etkilenmiş filmlere şarkılara konu olmuştur. Günümüzde Marvel Comics çizgi romanında bir karakterdir. The Avengers ve Thor filmlerinde karşımıza çıkar. Ayrıca heavy metal grubu Manowar ‘ın Loki God of Fire adlı şarkısına konu olmuştur.

Yağmur OVALI

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu