CultureEn FrançaisKültür-SanatSociété

Fransa’nın Gizli Dünyaları: Urbex’in Peşinde

Bu yazımızda Urbex (Urban Exploration)’ın hem güzelliklerini keşfedip hem de etik kuralları da dahil olmak üzere Urbex kültürünü size aktaracağım.

Kelime anlamına baktığımızda Urban Exploration, kentsel keşif anlamına gelmektedir. Urbex hareketi ise terkedilmiş yapılar, endüstriyel alanlar, tarihi binalar ve genellikle erişimi zor olan mekanları keşfetmeyi içeren bir alt kültürdür. Bu hareket, hem macera arayanlar hem de fotoğrafçılar için son zamanlarda oldukça popülerdir. Tabii ki de bu yapıların keşfi sırasında güvenlik ve etik kurallarına uymak kaçınılmaz olmalıdır.

İlk olarak etik kurullarından bahsetmemiz gerekir çünkü bir kültür haline bürünmesi aslında etik kuralları ile varlığını korumasından ibaret. Oldukça anlaşılır ve basit temelde olan etik kuralları : Giriş Yasaklarını İhlal Etmemek, Hiçbir Şeye Zarar Vermemek ve Çalmamak, Güvenlik Ekipmanları Kullanmak ve son olarak söyleyebiliriz ki Yalnız Keşif Yapmamak. Unutmamalıyız ki birçok terkedilmiş yapı özel mülkiyet ve bu alanlara izinsiz girmek yasadışı olabilir aynı zamanda Urbex’in temel ilkelerinden birinden bahsetmemiz gerekir, “Sadece Fotoğraf Çek, Hiçbir Şey Alma”dır. Yapılara zarar vermemek ve tarihi eserleri korumak önemli bir yapı taşıdır esasında. Baret, eldiven, sağlam ayakkabılar ve el feneri gibi güvenlik ekipmanları kullanılmalı ve güvenlik nedeniyle, özellikle tehlikeli alanlarda, bir keşif partneriyle gitmek daha sağlıklı bir keşif süreci geçirmenizi sağlar.

İnsalar neden Urbex hareketine katılıyor? Neden cazip bulunuyor? diye sorarsanız aslında bunun bir çok nedeni karşımıza çıkabilir ama benim aklıma ilk gelen eşsiz görsel şöleni yaratmaları olarak söylerim. Modern zamanda tarihi yolculuk yapmak isteyenlerin tercih edebileceği, terkedilmiş yapıları ve genellikle zengin bir tarihe ve eşsiz bir mimariye yaşanmışlıklarını yakından görebileceğimiz bu yapıları keşfetmek, geçmişe dair derinlemesine bir anlayış sağlar.

Cazip kılan bir diğer nokta, Fotoğrafçılık. Özellikle tutkunlarının uğrak yeri olan terkedilmiş binalar etkileyici görsel şölen yaratıyor. Tabii ki de Adrenalin ve Macera arayışında olan insanların da listelerinde bulunan yerlerdir.

Peki Fransa’da nerede bulabiliriz Urbex Mekanlarını ? diye sorulursa.

Château de la Mothe-Chandeniers : Terkedilmiş bir Orta Çağ kalesi olan bu yapı, 2017 yılında bir crowdfunding kampanyasıyla binlerce kişi tarafından satın alınmış ve restore edilmeye başlanmıştır.

Oradour-sur-Glane: II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından yok edilen bu köy, bir açık hava müzesi olarak korunmaktadır.

Paris Catacombs: Yeraltı mezarları

Château Miranda: 19. yüzyıl kalesi

Pripyat Orphanage: Nükleer felaket yetimhanesi.

Beyza VAN

KAYNAKÇA

Reddit

https://www.catacombes.paris.fr

https://www.souterrain-lyon.com/chateau-miranda-chateau-de-noisy

https://www.istockphoto.com/fr/search/2/image-film?phrase=oradour+sur+glane

https://www.theguardian.com/world/2017/dec/05/la-mothe-chandeniers-the-french-chateau-now-with-7400-owners

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu