Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? ( 09.08.2020)

Lübnan Patlamaları

Ekonomik krizlerle uzun süredir boğuşan Lübnan’da iç savaş döneminde bile görülmemiş derecede etkiye sahip patlamalar yaşandı.

Patlama görüntülerinin hızlıca yayılmasından sonra bunun bir nükleer saldırı olduğu iddiası gündeme geldi. Silah uzmanları ise patlamaya nükleer silah neden olsaydı insanları ciddi şekilde yakacak bir ısı dalgasının da beraberinde geleceğini belirtti. Mantar bulutlarının nükleer bombalara özgü olmadığı da vurgulandı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu 2018 yılında Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı konuşmada Site 1 olarak gösterdiği alanda Hizbullah’ın silah sakladığını iddia etmişti. Patlamanın ardından tekrardan gündeme gelen bu konuşma bunun bir İsrail saldırısı olduğu yönündeydi, hatta patlama alanının yakınlarında seyreden bir kaç drone görüntüsü sosyal medyada paylaşıldı.

İhmal Zinciri

Fakat 135 kişinin öldüğü, 5 bin kişinin yaralandığı ve neredeyse hasar bulunmayan evin kalmadığı patlamaların perde arkasında 6 yılı aşkın süredir devam eden bir ihmal zinciri olduğu konuşuluyor.

İlk olarak 2014 yılında amonyum nitratı taşıyan Moldova bandıralı Rus gemisi Akdeniz’de arıza yaptı. Lübnan yetkilileri ise geminin bu yükle seyre devam etmesini engelledi ve yükler limandaki 1.hangara konuldu.

Gümrük müdürü defalarca dilekçe yazarak bu yüklere bir çözüm bulunmasını ve Lübnan dışına çıkarılmasını ya da orduya devredilmesini söyledi ama cevap alamadı.

Sonucunda ise bu elim olay yaşandı.

Lübnan’ın önde gelen gazetelerinden An-Nahhar ise yaşanan olayı, “Başarısız devlet, kendi kendini vuruyor: Facia” olarak manşete taşıdı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, olayı limandaki bir depoda güvenli olmayan bir şekilde saklandığını söylediği 2.750 ton amonyum nitratın patlaması olarak değerlendirdi.

Bu arada liman işletmesinin Hizbullah’ın kontrolünde olduğu, iddia ve gerçeklik arasında gidip gelen bir olgudur.

Yaşanan olayın ardından Tel Aviv belediyesi Lübnanlılarla dayanışma maksadıyla Lübnan bayrağını belediye binasının dış yüzeyine yansıttı.

Öte yandan İsrailli sağcı parti lideri Feiglin” Lübnan’da muhteşem bir havai fişek gösterisi izledik”. dedi.

Beyrut valisi ise patlamanın yol açtığı hasarın 10 ile 15 milyar doları aştığını belirtti.

300 bin kişinin evsiz kaldığı gelen bilgiler arasında.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, patlamaların ardından Beyrut’un yeniden inşası için Fransa’nın uluslararası yardımları ve organizasyonları harekete geçirerek liderlik üstleneceğini söylüyor. Bu kapsamda Beyrut’u ziyaret eden ilk siyasi lider Emmanuel Macron oldu.

Macron’un Beyrut’a indiğinde ilk sözleri “Lübnan halkına destek, dostluk, kardeşlik dayanışması getirdim.”  oldu. Ayrıca Macron, “Lübnan’da yeni bir siyasi anlaşma önerisinde bulunacağım. 1 Eylül’de geri geleceğim. Eğer yapamazlarsa sorumluluğu ben üstleneceğim.” dedi.

Halktan bazı kişiler ise Macron’a “Bize yardım edin ama para yardımını yozlaşmış hükümetimize yapmayın.” dedi.

Olayın ardından son 2 gündür yaşanan gösterilere bir çok Lübnan vatandaşı katıldı. Özellikle uzun süredir görevde olan meclis başkanı, diğer siyasi liderler ve Hizbullah üyelerine yönelik tepkiler var. Bazı hükümet binaları ise vatandaşlar tarafından işgal edildi.

Alev dumanları diğer Arap ülkelerinde de devam etti. Irak’ın Necef kentinde bulunan gıda depolarında yangın çıktı.

Yine Birleşik Arap Emirlikleri’nin Ajman kentinde bir pazar yerinde çıkan yangının boyutu çok yüksekti.

Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’yi, Arap ülkelerinin işlerine “karışmaya” son vermeye ve Libya’da yürütülen “kötü niyetli” ve “sömürgeci” eylemlerinden vazgeçmeye davet etti.

Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Arap ülkeleri kapsamında ilk olan nükleer santralinin ilk biriminde faaliyetlere başladı.

İsrailli yetkililerin elde etmesi imkansız olan izinleri olmadan inşa edilmiş evleri defalarca yıkılırken, onlarca Filistinli Batı Şeria’da bulunan Hebron’daki mağaralarda yaşıyor.

Elektrik, su, ulaşımın olmadığı mağaralarda 2019 yılının kasım ayındaki rakamlara göre 19 aile ve 100 kişi yaşıyordu.

Faslı kadınlar, kendilerini daha özgür hissedebilecekleri, yaşam koşullarının daha uygun olduğu Avrupa başta olmak üzere çeşitli ülkelere giderek daha fazla göç ediyor.

Fas gazetesi L’économiste’in 2018 yılında yaptığı ankete göre Faslı kadınların yarısı yurtdışına göç etmek istiyor.

Fas kralının yaklaşık 8.2 milyar dolarlık servetinin ardından, veliaht prensi olan 17 yaşındaki oğlu Moulay Hassan’ın 2.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin genci olduğu düşünülüyor.

İran, Tahran’da bir meydanda Taliban bayrağı açan 19 Afgan’ı tutukladı.

Koronavirüs nedeniyle İran’da her 7 dakikada bir kişi hayatını kaybediyor.

Mert DEDECAN

Haftanın filmi, yaşam ile ölüm, savaş ile aşk arasında kalan Filistinli bir gencin hikayesini anlatan Omar filmi

https://www.youtube.com/watch?v=OPcvn4Mtglc

Haftanın Şarkısı:

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com
www.aljazeera.com/
www.bbc.com/
www.indyturk.com/
www.al-monitor.com/
www.lorientlejour.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu