Anne sütü çocukların hem biyolojik hem de psikolojik gelişimi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Çocuklar doğduktan sonra dış dünyaya karşı yaşadıkları kaygı ve korkuya bağlı ruhsal gerilim enerjisini anne memesini emerek atar. Anne memesi, çocuğun regüle olmasını (sakinleşmesini) ve kendisini güvende hissetmesini sağlayan önemli bir araçtır.
Çocukların, annelerinin imkanı varsa bu besin kaynağından iki yaşına kadar sağlıklı bir şekilde beslenebilmeleri çok önemlidir. Bu dönemde sütü ve zamanı olan ve herhangi bir engeli bulunmayan anneler, bu besinden yeterince çocuğu faydalandırabilmektedir. Genellikle bu noktada sorun çocuğun memeden ayırma zamanı geldiğinde oluşmaktadır. Bu durumun ilk sebebi istediği her an memeye ulaşan çocuğun, memeye karşı yaşamsal bir bağımlılık kazanması sonrası ondan ayrılmak istememesidir. Diğer sebebi ise çocuklar emmeyi bıraktıklarında bedenlerinde biriken ruhsal gerilim enerjisini nasıl üzerlerinden atabileceklerini bilemezler ve bunun sonucunda bazı davranış sorunları sergileyebilirler. Bu hususta birçok aile hala günümüz modern çağında dahi geleneksel yöntemleri kullanarak çocuğu memeden ayırmaya çalışmaktadır. Nedir bu yöntemler derseniz; salça sürmek, karabiber sürmek, örümcek çizmek, yara bandı yapıştırmak, sargı bezi koymak bu yöntemlerden bazılarıdır. Bu yöntemler son derece yanlış ve zararlıdır. Burada çocuk hem korku ve kaygı hem de suçluluk hissi yaşamaktadır. Bunun neticesinde ise çocuğun bilinçdışında ciddi bir travmatik anı yerini almaktadır. Bu durum çocuğun dış yaşama karşı güvensizlik yaşamasına, istediği şeyler olmadığında çok öfkelenmesine, insanlarla güvenli ilişki kuramamasına, empati kuramamasına, çeşitli ağız yoluna bağlı sigara, alkol vb. maddelere karşı bağımlılık geliştirmesine sebebiyet verebilmektedir.
Sağlıklı memeden ayırmak için ise şu yolların takip edilmesinde yarar vardır:
1.Çocuğa sürekli meme verme kesilmeli belli bir düzen olmalı ve çocuk saatlerce memede bırakılmamalıdır.
2. Bu konuda hazırlayıcı bir hikaye okunduktan sonra kısa bir açıklama yapılmalıdır.
3. Önce gündüz memesi kesilmeli, geceleri mama hazırlamak zor olduğu için sona bırakılmalıdır.
4. Ek gıdalara geçilmelidir.
5. Çocukla bu konuda oyunlar oynanmalıdır.
6. Çocuğa son 3 gün 2 gün 1 gün diyerek uyarıda bulunulduktan sonra memeden ayırma gerçekleştirilmelidir.
7. Bu geçiş döneminde bir süre geçiş nesnesi olarak bir emzik kullanılabilir. 3 yaş sonrası o da kademeli olarak kesilmelidir.
8. Bu dönemde biberon kullanımı imkanı sağlanabilir.
9. Küçük küçük dokunsak masajlar yapılabilir ve tensel temas bir miktar arttırılabilir.
10. 2-3 ay sonra gece memesi de aynı metodlar seyredilerek kesilmelidir.
Bu metodlar takip edildiğinde daha sağlıklı ve sancısız bir şekilde çocuklar memeden ayrılabilmektedir.