Çocuklar doğumları ile birlikte anneleri tarafından karşılıksız ve koşulsuz yoğun bir sevgi ile karşılanır.
Çocuklar iki yaşa kadar bu karşılıksız ve koşulsuz sevgi ile birlikte güvenli ve sağlıklı bir şekilde büyürler: aynı toprak ananın kucağına bırakılan bir tohum misali… İki yaş itibariyle çocuklar yeni bir gelişim evresine geçerek egolarını keşfederler ve onu imar etmeye başlarlar. Ego gelişimi ile zamanla artık kuralları, komutları ve karşılıklı alışverişe dayalı koşullu sevgi ve korunmayı öğrenirler. Burada kurallara, komutlara uyma sonucunda koşullu gelişen sevgi baba sevgisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuğun baba ile kurduğu ilişki çocuğun okul, toplum ve devlet kurallarını benimsemesine ve kabul etmesine yardımcı olur.
Ayrışma ve Bağımsızlaşma Dönemi
Çocuk anneden aldığı güven ve babadan aldığı disiplin ile birlikte artık kendisini dış yaşama hazır hissetmeye başlar ve yavaş yavaş bir kuş misali yuvadan uçmaya hazırlanır. Biz buna psikolojide çocuğun ayrışıp bağımsızlaşarak yaşama tek başına tutunmaya başlaması diyoruz. Çocuğun ailesinden ayrışması ve bağımsızlaşması ile birlikte artık anne ve babadan görünen ilişki boyutunda kopuş gerçekleşmektedir. Çocuğun bugüne kadar anne ve babasıyla kurduğu ilişki düzeyine göre çocuğun kendi içinde bir anne ve baba figürü oluşmaya başlar. Çocuk anne babasının zamanında onu büyüttüğü gibi artık o da içindeki anne baba figürünü büyütmeye başlar. Çocuk artık sadece kendisini geliştirmekten sorumlu değildir. Aynı zamanda içindeki anne ve baba figürünü de geliştirmekten sorumludur. Bu hususta zamanında ebeveynleri ile kurduğu ilişkinin kalitesine bağlı olarak attığı temelin sağlamlığına göre yavaş yavaş üzerine kat çıkmaya başlar. Kimisi bu noktada büyük ve gösterişli bir bina imar ederken kimisinin ise üzerine inşa ettiği temel sağlam olmadığı için binası en ufak sallantıda yıkıldığı için büyük hüsran yaşamaktadır.
Çocukların ayrışma ve bağımsızlaşma dönemine kadar anne ve babalarından doyuma ulaşmaları ve onlarla kurduğu ilişki düzeyine göre gelecek yaşamlarını şekillendirdikleri bilinmelidir. Bu hususta da çocuğun ailesinden ayrışıp bağımsızlaştığı bu dönemden itibaren içindeki anne baba figürlerini diğer kurduğu ilişkilerde geliştirip büyütebilmesi büyük önem arz eder. Bunun için ise tamamen ilk dönemdeki ilişkilerin kalitesinin belirleyici olduğu unutulmamalıdır.
Psikolog Mehmet ÇAĞ