Gözden Irak Gönüle yakın STK: EduAction
Kimdir ve nedir bu EduAction?
Kültürlerarası eğitim yoluyla bireylerin ve yerel eğitim topluluklarının küresel bağlamda dönüşüm olanaklarını ve kapasitelerini genişleten uluslararası bir sivil toplum örgütüdür.
EduAction, 2009 yılında AIESEC’in[1] bir projesi ve Gerdau’nun[2]himayesi ile başladı. Sonunda, 2014 yılında proje bir sivil toplum örgütüne dönüştü.
EduAction, ülke sınırlarını ve ön yargıları yıkmak amacıyla altı Latin Amerika ülkesinde bulunan okullara genç yabancı gönüllülerden oluşan ekipleri getirmektedir.
Yaratıcı öğrenme yöntemleri sayesinde, gönüllüler küresel konularda atölye çalışmaları düzenleyerek, öğrencilerin dünya görüşünü genişletiyor ve öğretmenlerin ders modellerini yeniden düşünmelerine izin veriyor.
Organizasyonun etki alanını biraz bakalım:
Bu organizasyon, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Meksika, Peru ve Uruguay’da aktif şekilde çalışıyor ve 43000’den fazla öğrenci mevcut projelerin içinde bulunmakta. Bunun yanında 320’den fazla yükseköğretim kurumu dahil olmuş bu projelere. 1.000’den fazla gönüllü mevcut ve 10000’den fazla atölye çalışmaları var.
EduAction yaklaşık 3 büyük projeye sahip:
EduAction
Sadece devlet okullarında, yabancı ülkelerden gelmiş gönüllüler çeşitli temalar üzerine bir atölye programı yürütmektedir: Kültürel çeşitlilik, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, liderlik, yenilik, motivasyon.
EducAll
Kuruluşların (özel okullar, devlet okulları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar) fonksiyonuna göre kişiselleştirilmiş ders programları bulunması. Örneğin; Dünya ve kültür, küresel vatandaşlık, girişimcilik ve yaratıcılık, kişisel gelişim ve kendini tanıma gibi ders müfredatlarını içermekte.
Öğretmen Eğitim Programı
Okul; farklı kültürlerle tanışma, dünyayı anlama ve harekete geçmek için öğrenciler için bir buluşma yeridir. Bu program; eğitim alanı, aksiyon alanı, tekrardan eğitim pratiğini ve eğitimsel aktiviteleri düşünme alanı sunmaya çalışıyor. Program öğretmenleri, eğitim koordinatörlerini ve üniversite topluluğu üyelerini hedeflemektedir ve iki eksende geliştirilmiştir: kültürel çeşitlilik ve yaratıcılığın gelişimi.
Bu gözümüzden uzak ama gönüllere yakın STK’nın etkisini yavaş yavaş arttırmaya devam edeceğe benziyor. Gelecekte adından sık sık bahsettirecektir.
Tarık ASLANHAN
DİPNOT:
AIESEC, öğrenciler ve genç mezunlar tarafından yönetilen uluslararası, bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. UNESCO Daimî Komitesinin bir üyesidir ve dünyanın en büyük öğrenci kuruluşudur.
Gerdau S.A., Porto Alegre merkezli bir Brezilyalı kurulan uluslararası bir çelik şirketidir.