Halka Yol Gösteren Özgürlük (La Liberté Guidant le People)
Halka Yol Gösteren Özgürlük (La Liberté Guidant le People)
Fransız İhtilâli’ni yansıttığı düşülen ‘’Halka yol gösteren özgürlük’’ tablosu, sanılanın aksine Fransz İhtilâli’nden tam tamına 41 yıl sonrayı göstermektedir.
Birçok insan tarafından Fransız İhtilali’ni anlattığı düşünülen tablo aslında 1830 yılında ayaklanan halkın Kral X. Charles’ı devirip yerine Louis- Philippe’i tahta çıkarmasını konu edinmektedir.
Romatizm akımının eserlerinden birisi olan tabloda ilk göze çarpan Fransız bayrağı tutan kadındır. Kadın burada özgürlüğü temsil etmekte olup bir meşale gibi Fransız bayrağını yol gösterici olarak tutmaktadır. Fransız bayrağı ihtilâl sonrası ortaya çıkmış olup dönemin önemli üçlemesi olan liberté, égalité, fraternité kavramlarının bu direnişe önderlik ettiği gösterilmek istenmiştir. Bununla birlikte, kadının elinde tuttuğu tüfek, kafasındaki frig şapka da direnişin en önemli sembollerindendir.
Özgürlüğü sembolize eden kadın Yunan heykelleri dikkate alınarak resmedilmiştir. Heykel gibi vücut ve kas yapısı net şekilde özgürlük, devrim ve cumhuriyetin güçlüğünü anlatmaktadır.
Tablonun geri kalanında da Özgürlük’te olduğu gibi bazı semboller bulunmaktadır. Arka plandaki 4 figür halkın belirli sınıflarını bizlere anlatmaktadır. En soldaki beyaz gömlekli figür işçi sınıfını, şapkalı figür burjuvaziyi, küçük çocuk öğrencileri ve özgürlüğe bakan bayrakla aynı renk kıyafetleri olan figür de bu üçlemenin yol göstericiliğine inancı olan halkı temsil etmektedir. En öndeki yerde bulunan askerler ise devrilen kralı sembolize eder.
Sağ taraftaki öğrenci figürünün Victor Hugo’nun Sefiller eserindeki Gavroche karakterinden esinlenildiği bilinmektedir. Bununla birlikte arka planda bulunan Notre Dame Katedrali ise olayın bizlere Paris’te geçtiğini anlatmakta; özgürlük ve romatizm kavramlarını sembolize etmektedir.
Orhun KAYA