14.Louis pislikten mi öldü?
Tabii ki böyle bir şey olmadı. Yazıya biraz ilgiliyi arttırmak için böyle bir başlık girdim. İşin aslında bugün hijyen konusunu ele alacağım doğru, bu arada Louis 77 yaşına kadar yaşadı ve o dönemde bu kadar uzun süre yaşamak bir mucizeydi o yüzden aslında başlığı 14.Louis pislikten sayesinde ölmedi olarak değiştirebiliriz.
Dünyada fransızlar için hijyen konusunda bazı şehir efsaneleri var. Bu şehir efsanelerinin çoğu doğru bildiğimiz yanlış bilgilerdendir. O şehir efsanelerinden birisinin sahibi ise güneş kralıdır. 14. Louis’e neden güneş kralı dendiği hakkında çok rivayet var ama işin gerçeği megaloman oluşu ve kendini tanrı gibi görmeseydi. Neyse konumuza dönersek, 14. Louis pis bir adamdır hijyen konusunu önemsemezdi. Aslında bu doğru bildiğimiz bir yanlıştır.
İşin aslı
14.Louis o zamanlar korku uyandıran su yerine parfüm ve temiz kıyafetler kullanırdı. 17. Yüzyılının sonu ve 18. Yüzyılın başında hijyen bugünkü ile aynı tanımlamaya sahip değildir. Louis çağı paydaşları illa yıkanmak için su kullanmak zorunda değillerdi. Hatta ve hatta suyun potansiyel bir hastalık getireceğini öne süren bir “korku” vardı. Onların da kendilerine göre bir temizlik anlayışları vardı.
Su Korkusu
Susuz “kuru tuvaleti” burdan sonra benimsenmektedir. Bol miktarda temiz beyaz çamaşır ve çok sayıda parfümden oluşan bir tuvalet. Önemli olan güzel kokmak ve görünür kısımların çok temiz olmasıydı. XIV. Louis uyanıp yattığında alkol ve parfüme batırılmış çamaşırlarla uyanıp, uyanıyordu.
Güneş Kralı ayrıca güzel bir nefese sahip olabilmek için dişlerini anason, biberiye veya tarçın gibi çeşitli bitki veya baharatlardan yapılan bir karışımla ovuştururdu. Ancak bu onun birçok diş problemi yaşamasını ve dişlerinin çoğunu kaybetmesine sebep oldu.
Banyosuna gelince, Louis XIV, rahatsızlıklarını tedavi etmek için çok fazla tıbbı ilaç alıyordu. Kral çok terliyordu, her zaman “temiz” görünmek için gömleğini günde beş defa değiştirme alışkanlığı vardı.
Kaderin cilvesidir ki, Versailles’da Louis XIV, çok sayıda çeşme inşa etmiştir fakat, su konusundaki bu ısrarlı korkusu yüzünden kendi sarayında suyu hiç kullanamadı.
Elbiselerin görünümü bir ayrıma yol açar her zaman: temiz bir kişi için beyaz. Tam tersine çamaşırlarda leke varsa kişinin kirli olduğu sonucuna varırız. Her şeyden önce dedikodular bizi kral için hijyenin önemli olmadığı gösteriyor. Aslında gerçekte olan çağlar arasındaki temizlik anlayışının farklılığı. (orta çağ ile günümüzün temizlik anlayışının aynı olmaması sevindirici.)
Görsel: https://www.malumatfurus.org/devlet-benim-14-louis/
Tarık ASLANHAN