DünyadanYaşam

Deprem Sürecinde Fransa’dan Gelen Yardımlar

Deprem Sürecinde Fransa’dan Gelen Yardımlar

Türkiye, 6 Şubat gecesi ve gündüz olmak üzere 2 büyük depremle yıkıldı. Depremin hemen sonrasında ve takip eden süreçte bir çok ülke, kar amacı gütmeyen kuruluş ve uluslararası örgüt yardım elini uzattı. Yaklaşık 45 bin kişinin hayatına mal olan ve 12.3 milyon kişinin hayatına dokunan bu depremin yaralarını hem psikolojik hem de manevi açıdan sarmak bir hayli zor.

Fransa ve Türkiye’nin tarihsel işbirliği ve ortaklığı, Fransa’nın bu süreçte ilk dakikadan itibaren deprem bölgesinde olmasını sağladı.

Fransa Bu Süreçte Ne Yaptı?

Depremin ilk gününde Türkiye tarafından uluslararası yardım çağrısı yapıldı. Fransa bu yardım çağrısının ardından acil yardım planını oluşturdu. İçişleri bakanlığına bağlı 2 arama kurtarma ekibi HUSAR (Heavy Urban Search and Rescue) hemen bölgeye sevk edildi.

  • 71 kişiden ve 4 arama kurtarma köpeğinden oluşan birinci arama kurtarma ekibi.
  • 65 kişi ve 6 köpekten oluşan arama kurtarma ekibi.

Bu iki ekip, Ankara Fransa Başkonsolosluğu aracılığıyla bölgeye gönderildi.

Özel olarak bölgeye kendi imkanlarıyla giden çok fazla dernek ve kuruluş oldu. Aides Association International Pompier de bunlardan biriydi.

Sahra Hastanesi Kurulumu

Fransa, depremin 6. gününde günlük 100 hastaya bakım sağlayabilen 2 blokluk 1000 m2 bir sahra hastanesi kurdu.

Fransa’dan Gelen Yardımlar

La Fondation France

Zarar görmüş ailelere ve bölge halkına yardım amaçlayan. Kuruluş bölgede daha önceden varlık göstermekte ve Türk kurumlarıyla birlikte Suriye bölgesinde çalışmaktaydı. Bu süreçte bir yardım kampanyası başlatan kurum. Kendisi 100 bin avro olmak üzere 7.7 milyon avroluk bir yardım kampanyasına imza attı.

La Croix Rouge

Kendi sitesinde bölgede zarar gören halka yardım çağrısında bulundu. Kızıl haç Aynı zamanda uluslarası ve Fransa’daki partnerleriyle fon oluşturdu.

Le Secours Populaire

Secours Popularire, 100 bin avroluk bir miktarı ilk saatlerde acil fon olarak ayırdı. Bu fon barınak, yiyecek ve sağlık-hijyen kitleri için harcanacak.

Médecin Sans Frontières
Sınır Tanımayan Doktorlar deprem için yas tutuyor. Görevlilerinden birini Suriye’de kaybeden STK, her konuda sahada.

Oxfam France

Bütün yerel ekiplerini deprem için seferber eden bu STK ayrıca kendi sitesinde bir bağış kampanyası başlattı. Hijyen kitleri, geçici barınakların dağıtımı da dahil yeme içme ile ilgili bölgede faaliyet gösteriyor.

UNICEF
Birleşmiş Milletlerin ajansı olan UNICEF, çocukların korunması üzerine bir kampanya başlattı.

Alliance Urgence
6 STK’nın birleşimi olan. Bu alyansta bağış kampanyası başlattı. Yiyecek içecek ve kitlerin dağıtılması üzerine bölgede çalışıyor.

Diğerleri

Uluslararası acil yardım ve itfaiye ekibi gibi birçok STK bölgede etkin bir şekilde çalıştı ve çalışmakta. Aynı zamanda Fransa’nın bir çok üniversitesinde anma ve bağış kampanyaları yapıldı.

Gurbetten Gelenler

Hemen hemen Fransa’nın her bölgesinden yardım tırları yurda ulaştı. 24 yaşında kendi tırıyla çıkan Gülfem Zengin bunlardan biriydi.

Tarık ASLANHAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu