Yaşam

Bağımsız Çalışan Olmak

Bağımsız çalışan, serbest çalışan yahut pek fazla duyduğumuz diğer bir tabirle “freelancer” olmak özellikle sanat alanında çalışan kişilerin tercih ettiği bir çalışma tarzıdır. Bu sene ortaya çıkan ve devam etmekte olan salgın dolayısıyla birçok kişi işinden olmuştur. Bundan dolayı bağımsız çalışanların sayılarında önemli bir artış gözlemlenmiştir.

Özellikle çalışanlar tarafından sıkça tercih edilmeye başlanılan bağımsız çalışma şeklinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Stresli bir ofis ortamından uzak, kendi patronunuz olarak çalışma imkanınızın olduğu bağımsız çalışma şekli daha yaratıcı işler çıkarmanıza olanak tanıyabilir. Öte yandan zamanınızı yönetmek tamamen sizin elinizdedir. Olumsuz yanlara değinecek olursak, ofis ortamından uzak çalışmak bazen dezavantajlı durumlar da doğurabilir. Örneğin, ev ortamında çalışmanın getirdiği rahatlıkla işlerinizi zamanlamakta zorluk çekebilirsiniz. Kısa sürede bitmesi gereken işler için uzun süre uykusuz ve hareketsiz kalacağınızdan bazı sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Öte yandan sabit bir maaş ve düzenli ödenen bir sigortanız olmayacağı için yaşam kalitenizi etkileyebilecek bir durumla karşılaşabilirsiniz.

Son yıllarda şirketlerde artış gösteren bazı olumsuz olaylar da çalışanları bireyselleşmeye itmiştir. Bağımsız olmak sizi özgürleştirdiği kadar güvencesiz bir konumda da bırakabilir. Bağımsız çalışanların son zamanlardaki uğrak platformlarından biri olan Fiverr, özellikle bağımsız sanatçıların tercih ettiği bir platformdur. İsmini birçok kitle iletişim kanalında duyarak merak ettiğim bu platformda birçok kategori bulunmakta ve bu kategoriler güncellenmeye devam etmektedir. Birçok sanatçının ve çevirmenin bu kanaldan geçimini sağladığını öğrendiğimde dünyanın yepyeni bir düzene evrilmeye başladağını düşündüm. Bu platformda adeta çevrimiçi bir ofisiniz var ve her an dünyanın dört bir yanındaki müşterilere erişebiliyorsunuz.

Bağımsız çalışmanın geleceği

Covid-19 salgını yakın zamanda sona erecek gibi gözükmüyor. Böyle olsa bile bu salgın vesilesiyle değişen çalışma koşulları kolay kolay eski haline dönecek gibi değil. İnsanlar yeni yaşam tarzları ve çalışma stilleri keşfettiler. Minimal akımların popülerleşmeye başladığını gördük bu dönemde. Üretebilmenin ve sağlıklı yaşamın değerini fark etme fırsatı yakaladık. Salgın ekonomik ve siyasi kriz yaratıp dünyayı sarsmış olsa da bize birçok konuda yeni yollar inşa etmemize de vesile oldu. Bağımsız çalışanlar bu dönemde dijital çalışanlar haline gelip dünyanın dört bir yanında bulunan müşterilerle çalışma fırsatı elde ettiler. Yakın gelecekte yeni çalışma şekillerinin ne yöne evrileceğini tahmin etmek kolay olmasa da bu dönemde elde edilen deneyimler doğrultusunda bağımsız çalışanların sayı ve nitelik anlamında artacağı bir gerçektir.

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu